Co je celiakie?
Možná jste už slyšeli o tom, že někteří lidé nemohou jíst lepek. A možná k nim patříte i vy. Pojďme se podívat na to, proč tomu tak je.
Lepek
Lepek je rostlinná bílkovina, která se nachází ve všech druzích pšenice, žita, špaldy a ječmene. Tyto obiloviny a výrobky z nich, jako chléb, pečivo, těstoviny, koláče apod., jsou velmi častou součástí našich jídelníčků. Ale pro lidi s celiakií představují právě tato jídla problém.
Co se děje při celiakii?
Celiakie je autoimunitní onemocnění. Při přítomnosti lepku (glutenu) v tenkém střevě se nastartují obranné mechanismy, které se snaží bojovat proti lepku a přitom poškozují sliznici tenkého střeva, kde se tvoří zánět.
Taková reakce poškozuje klky tenkého střeva, které slouží ke vstřebávání důležitých živin do krevního oběhu. Jejich poškozením se zmenšuje plocha využívaná ke vstřebávání. V důsledku toho může docházet k nedostatku vitamínů, zejména skupiny B a vitamínů rozpustných v tucích (A, D, E, K), nedostatku železa, kyseliny listové nebo k anémii.
Jak se celiakie projevuje?
Problémem u celiakie je, že se neprojevuje vždy stejně. Symptomy se mohou střídat a někdy se neobjevují téměř žádné. Patří sem průjmy (světlé plné tuků, plovoucí na vodě), nadýmání, pocit hladu, celková slabost, hubnutí, opožděný růst, zpožděný vývoj pohlavních orgánů, depresivní stavy a problémy s psychikou.
Při podezření je nutná návštěva lékaře a test, který celiakii odhalí.
Celiakii lze řešit
Celiakie není vyléčitelná, to znamená, že se jedná o celoživotní poruchu. Negativním následkům lze bránit pouze vyloučením lepku ze stravy. Taková dieta může znamenat značnou zátěž a nepohodu, jelikož je nutné odvyknout si od jídel z mouky a obilovin nebo vyhledávat jejich bezlepkové verze. Naštěstí dnes již existuje mnoho bezlepkových jídel a bez lepku už vaří i mnohé restaurace.
Na pomoc střevům
Vyvinuli jsme speciální probiotika, která jsou mimořádně vhodná i pro lidi s celiakií. Neobsahují alergeny a podporují správnou funkci střevního mikrobiomu, který se vám odvděčí podporou vašeho celkového zdraví.