× iProbio logo Cart icon Produkty Co jsou probiotika O Nás Blog Věda Kontakt Časté dotazy Reference
iProbio logo Cart icon
← Zpět na články
img1

Norbert Bomba

14. 3. 2024
2 min

Co byste měli vědět o celiakii?

Co je celiakie?

Možná jste už slyšeli o tom, že někteří lidé nemohou jíst lepek. A možná k nim patříte i vy. Pojďme se podívat na to, proč tomu tak je.

Lepek

Lepek je rostlinná bílkovina, která se nachází ve všech druzích pšenice, žita, špaldy a ječmene. Tyto obiloviny a výrobky z nich, jako chléb, pečivo, těstoviny, koláče apod., jsou velmi častou součástí našich jídelníčků. Ale pro lidi s celiakií představují právě tato jídla problém.



Co se děje při celiakii?

Celiakie je autoimunitní onemocnění. Při přítomnosti lepku (glutenu) v tenkém střevě se nastartují obranné mechanismy, které se snaží bojovat proti lepku a přitom poškozují sliznici tenkého střeva, kde se tvoří zánět.

Taková reakce poškozuje klky tenkého střeva, které slouží ke vstřebávání důležitých živin do krevního oběhu. Jejich poškozením se zmenšuje plocha využívaná ke vstřebávání. V důsledku toho může docházet k nedostatku vitamínů, zejména skupiny B a vitamínů rozpustných v tucích (A, D, E, K), nedostatku železa, kyseliny listové nebo k anémii.

Jak se celiakie projevuje?

Problémem u celiakie je, že se neprojevuje vždy stejně. Symptomy se mohou střídat a někdy se neobjevují téměř žádné. Patří sem průjmy (světlé plné tuků, plovoucí na vodě), nadýmání, pocit hladu, celková slabost, hubnutí, opožděný růst, zpožděný vývoj pohlavních orgánů, depresivní stavy a problémy s psychikou.

Při podezření je nutná návštěva lékaře a test, který celiakii odhalí.

Celiakii lze řešit

Celiakie není vyléčitelná, to znamená, že se jedná o celoživotní poruchu. Negativním následkům lze bránit pouze vyloučením lepku ze stravy. Taková dieta může znamenat značnou zátěž a nepohodu, jelikož je nutné odvyknout si od jídel z mouky a obilovin nebo vyhledávat jejich bezlepkové verze. Naštěstí dnes již existuje mnoho bezlepkových jídel a bez lepku už vaří i mnohé restaurace.

Na pomoc střevům

Vyvinuli jsme speciální probiotika, která jsou mimořádně vhodná i pro lidi s celiakií. Neobsahují alergeny a podporují správnou funkci střevního mikrobiomu, který se vám odvděčí podporou vašeho celkového zdraví.

Zjistit více

 

Nejnovější studie

Přečtěte si další studie
Jak zvládnout návrat do školy bez nemoci? Věda

Jak zvládnout návrat do školy bez nemoci?

Letní prázdniny jsou pro školáky časem oddechu, kdy tráví spoustu času venku na čerstvém vzduchu....

Dovolenková sezóna je v plném proudu – proč si přibalit probiotika do dovolenkové lékárničky? Věda

Dovolenková sezóna je v plném proudu – proč si přibalit probiotika do dovolenkové lékárničky?

Dovolené jsou časem odpočinku, relaxu a objevování nových míst. Nicméně se pojí také s různými zdravotními komplikacemi, zejména co se týče trávicího systému.

Až 80 % vaší imunity se ukrývá ve střevech – starejte se o ně Věda

Až 80 % vaší imunity se ukrývá ve střevech – starejte se o ně

Imunita, obranyschopnost nebo odolnost je schopnost organismu chránit se před útoky nepřátelských mikroorganismů nebo jedů. Jejím úkolem je rozpoznat tyto nebezpečné podněty, vyhodnotit jejich škodlivost a zakročit proti nim.

Nejnovější studie