× iProbio logo Cart icon Produkty Co jsou probiotika O Nás Blog Věda Kontakt Časté dotazy Reference
iProbio logo Cart icon
← Zpět na články
img1

Norbert Bomba

30. 4. 2024
7 min

Co je histaminová intolerance (HIT): příčiny, příznaky a léčba?

Většinou se svými příznaky podobá potravinové alergii či celiakii. Čtěte a dozvíte se: Jak odlišit HIT od alergií a celiakie? Ve kterých potravinách najdete histamin? Dá se tato intolerance léčit?

Co je to histamin?

Histamin je biologicky aktivní látka, která se nachází v široké škále živých organismů. Od rostlin přes živočichy po lidské tělo. Tvoří se tedy přirozeně v našem těle, ale přijímáme ho i ze stravy.

Samotnému histaminu vděčíme za širokou škálu fyziologických reakcí. Například přenáší chemické signály, spouští uvolňování žaludeční kyseliny, díky čemuž trávíme, nebo nám pomáhá při alergické reakci, kdy vyvolává kýchání či jiné projevy, kterými se tělo snaží zbavit alergenu.

Histamin je tedy důležitý, ale jen v přiměřeném množství. Při jeho nadbytku nastávají různé obtíže, které souhrnu nazýváme histaminová intolerance.

Co je to histaminová intolerance?

Intolerance (nesnášenlivost) nastává v důsledku nedostatečné funkce enzymů, které histamin v našem těle odbourávají. Složité látky jako histamin se musí nejprve odbourat a teprve potom strávit. V případě histaminu, který přijímáme z potravy, hovoříme zejména o enzymu diaminooxidáza (DAO).

Funkci tohoto enzymu ovlivňuje několik faktorů. Kromě jídla i několik druhů léků, alkohol, chronický stres, úraz či teplotní extrémy. Je prokázáno, že i například zánětlivá onemocnění trávicího traktu (ulcerózní kolitida, Crohnova choroba) mohou souviset s nedostatečnou funkcí enzymu DAO.

Histaminová intolerance může být i vrozená – v tomto případě se člověk s nedostatečností enzymu DAO už rodí. Výskyt této formy je však víceméně vzácný a nejrozšířenější je právě získaná histaminová intolerance.

Příznaky histaminové intolerance

Příznaky intolerance na histamin se liší od člověka k člověku. K těm nejčastějším však patří:

  • bolest hlavy, migréna,
  • výtok z nosu, plný nos,
  • únava,
  • kopřivka na kůži,
  • zažívací potíže,
  • nepravidelný menstruační cyklus,
  • nevolnost, zvracení.

Občas se mohou vyskytnout i vážnější příznaky jako:

  • křeče v břiše,
  • otok různých částí těla (oči, ústa, méně často hrdlo),
  • vysoký krevní tlak,
  • nepravidelný srdeční rytmus,
  • závrať
  • nespavost.

Příznaky histaminové intolerance se často podobají potravinové alergii, jiným intolerancím nebo onemocněním trávicího ústrojí. Popřípadě se může jednat o kombinaci různých diagnóz (například ve spojení s laktózovou intolerancí či celiakií).

Pokud máte některé z těchto potíží, vyhledejte lékaře, který vhodnými testy určí vaši diagnózu. Nevynechávejte důležité složky potravy jen proto, že předpokládáte, že se jedná o histaminovou intoleranci.

V jakých potravinách se nachází histamin?

Histamin najdete v téměř všech potravinách. Ale nebojte se, ne všechny potraviny ho obsahují ve stejném množství – podstatně více jej najdete ve zrajících, fermentovaných či konzervovaných potravinách.

Potraviny bohaté na histamin:

  • alkohol,
  • zrající sýry,
  • konzervované, nakládané a fermentované potraviny,
  • uzené produkty,
  • luštěniny jako cizrna, sója či čočka,
  • hotová jídla (kvůli konzervantům),
  • jogurty,
  • čokoláda a kakao,
  • arašídy a jiné solené snacky,
  • citrusové ovoce,
  • špenát, rajčata, lilek, avokádo,
  • jahody, banány, třešně, ananas,
  • koření jako skořice, hřebíček, chilli.

Kromě toho existují i potraviny, které podporují uvolňování histaminu či blokují správnou funkci enzymů (černý či zelený čaj, alkohol...). Dočasná forma histaminové intolerance může občas potrápit každého, ale při dlouhodobých potížích už mluvíme o chronické formě.

Potravinová alergie vs. intolerance na histamin

Hlavní rozdíl mezi alergií a intolerancí spočívá v mechanismu. Při alergii překáží tělu samotný alergen, na který reaguje přehnaně. Při intoleranci není pro tělo problém látka jako taková (v případě HIT je to histamin), ale její vysoké množství. HIT tedy vzniká, když má tělo nedostatek enzymu, který by histamin efektivně odbourával.

Je důležité vědět, že člověk, který trpí histaminovou intolerancí, nemusí být automaticky alergik a naopak.

Léčba histaminové intolerance

Pokud vám lékař potvrdil chronickou formu histaminové intolerance, s největší pravděpodobností vám doporučil přísnou dietu s cílem eliminovat histamin ve stravě. To však není možné úplně. Proto se zaměřte na potraviny, které obsahují minimum histaminu.

Přesný seznam není pevně daný, a proto je ideální nastavit váš stravovací režim ve spolupráci s certifikovaným výživovým poradcem a pečlivě sledovat svůj stav.

Další součástí léčby mohou být doplňky stravy, které obsahují enzym DAO a užívají se vždy před jídlem. Pokud pravidelně užíváte léky, které mají vliv na hladinu histaminu v těle, lékař vám je může změnit. Pomůže také redukce příčin stresu.

Nejnovější vědecké poznatky ukazují, že histaminová intolerance může být následkem porušení střevní stěny, mikrobioty a trávení. Proto je důležité zaměřit se i na nápravu mikrobiomu a léčbu střevní stěny. V takovém případě sáhněte po probiotikách

Při vzácně se vyskytující vrozené formě intolerance pomáhají jen zčásti. Důležitě je poradit se s odborníky a vybrat ta správná.

Probiotika a histaminová intolerance

Je faktem, že určité bakterie dokáží produkovat histamin – například ty, které jsou zodpovědné za fermentaci. Jiné bakterie ho zase dokážou rozkládat a některé na něj nemají žádný vliv. I probiotika jsou bakterie, konkrétně kultury mikroskopických organismů, které mohou být pro naše zdraví vysoce prospěšné (ale také škodlivé).

Konkrétně v případě histaminové intolerance dodávejte tělu ty kmeny, které rozkládají histamin, a ty, které pomáhají hojit narušenou střevní stěnu. Jak ale vědět, které to jsou?

Lidem s diagnózou histaminová intolerance (popřípadě ve spojení s jinými alergiemi a intolerancemi), se nedoporučuje experimentovat s probiotiky. Právě proto, že velká část z nich podporuje produkci histaminu, což by váš celkový stav zhoršilo.

 

Na základě mnohaletého výzkumu jsme vyvinuli cílená probiotika HIT na trávení® pro osoby s citlivými trávením a histaminovou intolerancí, které obsahují jen ty kmeny, které jsou při HIT prospěšné a nápomocné.

Cíleně tak s nimi dodáte tělu bakterie, které pomáhají při rozkladu histaminu.

Velmi dobře se osvědčilo kombinovat je s prebiotiky Mikrobióm+® na regeneraci poškozené střevní stěny.

Abyste dosáhli požadované úpravy mikrobiomu, užívejte přípravek podle návodu denně po dobu nejméně 3 měsíců.

 

Naši kvalitu navíc garantuje mezinárodní vědecký výbor složený z profesorů, výzkumníků a lékařů s bohatými zkušenostmi. Neváhejte a svěřte své problémy s histaminovou intolerancí do rukou profesionálů.

 

 

 

Nejnovější studie

Přečtěte si další studie
Jak zvládnout návrat do školy bez nemoci? Věda

Jak zvládnout návrat do školy bez nemoci?

Letní prázdniny jsou pro školáky časem oddechu, kdy tráví spoustu času venku na čerstvém vzduchu....

Dovolenková sezóna je v plném proudu – proč si přibalit probiotika do dovolenkové lékárničky? Věda

Dovolenková sezóna je v plném proudu – proč si přibalit probiotika do dovolenkové lékárničky?

Dovolené jsou časem odpočinku, relaxu a objevování nových míst. Nicméně se pojí také s různými zdravotními komplikacemi, zejména co se týče trávicího systému.

Až 80 % vaší imunity se ukrývá ve střevech – starejte se o ně Věda

Až 80 % vaší imunity se ukrývá ve střevech – starejte se o ně

Imunita, obranyschopnost nebo odolnost je schopnost organismu chránit se před útoky nepřátelských mikroorganismů nebo jedů. Jejím úkolem je rozpoznat tyto nebezpečné podněty, vyhodnotit jejich škodlivost a zakročit proti nim.

Nejnovější studie