× iProbio logo Cart icon Produkty Co jsou probiotika O Nás Blog Věda Kontakt Časté dotazy Reference
iProbio logo Cart icon
← Zpět na články
img1

Norbert Bomba

18. 4. 2024
6 min

Škola mikrobiomu – laktózová intolerance...co ji způsobuje a jak se jí zbavit?

Laktózová intolerance je rozšířený problém – statistiky udávají, že jí trpí zhruba 75 % světové populace. Pokud do tohoto čísla spadáte i vy nebo váš blízký, pak vás jistě zajímá, co způsobuje intoleranci, jaké má příznaky či jak vypadá diagnostika a léčba.

Laktóza (neboli mléčný cukr) je látka, která patří do skupiny oligosacharidů. Ty naše tělo využívá jako zdroj energie, takže jsou pro nás vlastně nesmírně důležité.

Jelikož se však jedná o složené molekuly, tělo si je potřebuje nejprve „rozložit“. A teprve potom je stráví.
štěpení složitých sacharidů na jednoduché mají na starosti enzymy. Laktózu štěpí enzym laktáza. Pokud ho máte nedostatek, nastávají potíže čili laktózová intolerance.

Které potraviny obsahují laktózu?

Laktóza se nachází téměř ve všech mléčných výrobcích. Konkrétně v kravském či kozím mléce, sýrech, zmrzlině, jogurtech, másle, ale i v mateřském mléce. Nezapomínejme ani na zpracované potraviny, které obsahují více složek. Laktóza se proto velmi často nachází také v pečivu, sladkostech, cereáliích, hotových omáčkách, ale i v masných výrobcích.

Příznaky laktózové intolerance

Přibližně půl hodiny poté, co sníte jídlo obsahující laktózu, se dostaví různé problémy. Jejich intenzita je přímo úměrná tomu, kolik laktózy jste si v jídle dopřáli a jak silná je vaše intolerance. K nejčastějším příznakům laktózové intolerance patří:

  1. nadýmání
  2. plynatost
  3. křeče v břiše
  4. průjem

 

Někteří lidé pociťují opakované nutkání navštívit toaletu nebo je trápí nevolnost, zvracení, bolest v břiše a vzácně i zácpa.

 

Tři typy laktózové intolerance

Vrozená laktózová intolerance

Je velmi vzácná a projevila by se již při prvním kontaktu s mateřským mlékem. V takových případech se dítě musí rozloučit s laktózou navždy.

Primární opožděná intolerance

Tento typ intolerance je nejčastější a nastává, pokud se schopnost trávit laktózu ztrácí s přibývajícím věkem.

Sekundární intolerance laktózy

Sekundární intoleranci způsobuje poškození buněk tenkého střeva. Právě ty běžně produkují enzym laktázu. Pokud však trpíte celiakií, Crohnovou chorobou či gastroenteritidou, možná časem pocítíte problémy s trávením laktózy.

Alergie na mléčné bílkoviny: čím se liší od intolerance?

Alergie na bílkovinu kravského mléka se svými projevy často podobá intoleranci laktózy. V případě alergie se však přidávají také kožní potíže (ekzém, kopřivka, otok) či dýchací problémy.

Diagnostika intolerance laktózy

Laktózovou intoleranci nebo alergii stanovuje na základě vyšetření gastroenterolog či imunoalergolog. Specialista vám odebere vzorek krve a bude sledovat specifické protilátky. Druhou možností, jak zjisti, jestli máte laktózovou intoleranci, je laktózový toleranční test, při kterém vypijete roztok laktózy. Následně se několika odběry krve sleduje vývoj hladiny glukózy ve vaší krvi.

 

Šetrnější způsob je vodíkový dechový test, při kterém také vypijete laktózový roztok. Potom s časovými odstupy dýcháte do přístroje a lékař měří koncentraci vodíku při výdechu.

Jak se chovat při laktózové intoleranci

Nejsnazší cestou, jak se vyhnout potížím, je vyhnout se konzumaci mléčných potravin. Ty jsou však vysoce výživné a jsou zdrojem bílkovin, vápníku a vitamínů A, B12 či D.

 

Kombinace živin, které poskytují mléčné výrobky, je navíc prospěšná pro zdravé a silné kosti. Takže než se rozhodnete vysadit mléčné výrobky nadobro, je důležité nahradit je jinými potravinami. Třeba sójou, špenátem či brokolicí.

 

Pokud se laktózy přece jen nechcete úplně vzdát, můžete si pomoci i tabletami, které obsahují enzym laktázu. Ty se konzumují před každým jídlem a pomáhají při trávení laktózy. Jejich účinnost se však u různých osob liší.

Jakou roli sehrává mikrobiom při laktózové intoleranci?

Další možností, jak si zjednodušit život s intolerancí na laktózu, je zdravý mikrobiom s přebytkem probiotických kmenů produkujících laktázu. Ty pomáhají štěpit laktózu, i když to tělo nedokáže, a tak pomáhají zmírňovat příznaky intolerance. Probiotika jsou živé bakterie, a když se podávají v adekvátním množství, působí prospěšně na vaše zdraví.

 

Ale pozor. Probiotických kmenů existují tisíce a každý z nich má jiné účinky. Stejně tak velký je výběr probiotik na trhu. Ne každá však vám pomohou při laktózové intoleranci. Jak si tedy vybrat ty nejvhodnější?

a tuto otázku laik nedokáže odpovědět, umí si s ní však poradit věda.

Personalizované probiotika

Vaše tělo obsahuje určitý koktejl bakterií, který je pro každého člověka jedinečný, a v případě intolerance laktózy mu určité kmeny chybí. Ty vám dokážeme v iProbio na míru namíchat do personalizovaných probiotik.

Které kmeny ve vašem mikrobiomu chybí určujeme z molekulární analýzy mikrobiomu. Kvůli ní nemusíte nikam chodit ani se obávat nepříjemného vyšetření. Sami doma odeberete vzorek stolice. Ta se odešle do laboratoře a až na základě výsledků vám vyrobíme probiotika na míru.

 

Díky iProbio si nyní můžete pořídit takovou personalizovanou 3měsíční kúru z pohodlí domova – o vše se postará kurýr.

 

Naši kvalitu navíc garantuje mezinárodní vědecký výbor složený z profesorů, výzkumníků a lékařů s bohatými zkušenostmi. Neváhejte a svěřte své problémy s laktózovou intolerancí do rukou profesionálů.

Chci vlastní probiotika

 

Nejnovější studie

Přečtěte si další studie
Jak zvládnout návrat do školy bez nemoci? Věda

Jak zvládnout návrat do školy bez nemoci?

Letní prázdniny jsou pro školáky časem oddechu, kdy tráví spoustu času venku na čerstvém vzduchu....

Dovolenková sezóna je v plném proudu – proč si přibalit probiotika do dovolenkové lékárničky? Věda

Dovolenková sezóna je v plném proudu – proč si přibalit probiotika do dovolenkové lékárničky?

Dovolené jsou časem odpočinku, relaxu a objevování nových míst. Nicméně se pojí také s různými zdravotními komplikacemi, zejména co se týče trávicího systému.

Až 80 % vaší imunity se ukrývá ve střevech – starejte se o ně Věda

Až 80 % vaší imunity se ukrývá ve střevech – starejte se o ně

Imunita, obranyschopnost nebo odolnost je schopnost organismu chránit se před útoky nepřátelských mikroorganismů nebo jedů. Jejím úkolem je rozpoznat tyto nebezpečné podněty, vyhodnotit jejich škodlivost a zakročit proti nim.

Nejnovější studie