× iProbio logo Cart icon Produkty Co jsou probiotika O Nás Blog Věda Kontakt Časté dotazy Reference
iProbio logo Cart icon
← Zpět na články
img1

Norbert Bomba

9. 4. 2024
5 min

Syndrom dráždivého tračníku ovlivníte změnou složení střevních bakterií

Díky studii publikované v jednom z nejprestižnějších vědeckých časopisů Nature (Muller et al., 2020) bychom mohli pochopit, jak je řízena pohyblivost našich střev, a porozumět systémovým poruchám souvisejícím s osou střevo–mozek. Vědci tvrdí, že tyto poznatky jsou „nezbytné pro stanovení léčebných postupů“.

Co o tomto tématu již víme?

Spojení mezi střevem a mozkem řídí širokou škálu pochodů ve střevě, od střevních funkcí až po stravovací návyky. Stále zůstává nejasné, zda existují nervové okruhy pro identifikaci střevních bakterií a přenos těchto informací do mozku.

Co tento výzkum přináší

Vědci při pokusech na myších zjistili, že když se sníží rozmanitost střevních bakterií nebo změní jejich složení, nadměrně se aktivuje sympatický nervový systém ve střevě. Obnova střevní mikrobioty může zablokovat aktivitu těchto neuronů produkcí mastných kyselin s krátkým řetězcem (kyselina octová, propionová, máslová…) a aktivací senzorických neuronů.

Závěr

Zjištění naznačují, že střevní bakterie jsou schopny řídit neurony, které regulují vylučování, pohyblivost střev a průtok v krevním oběhu střevo-mozek.

Osa mezi střevem a mozkem řídí širokou škálu pochodů, od střevních funkcí až po stravovací návyky. Není však jasné, zda existují nervové dráhy pro rozlišování střevních bakterií a přenos těchto informací do mozku. Nyní vědci zjistili, že střevní mikrobiota může řídit činnost vybraných neuronů mozkového kmene, které zase zpětně stimulují nervy ve střevě.

Zjištění publikovaná v Nature by mohla pomoci určit, jak je řízena pohyblivost střeva, a porozumět systémovým poruchám souvisejícím s osou střevo-mozek. Vědci tvrdí, že tyto poznatky jsou „nezbytné pro stanovení léčebných postupů“.

Nervová soustava obalující naše střevo sestává ze sítě neuronů, které řídí funkci trávicí soustavy. Daním Mucida z Rockefellerovy univerzity a jeho kolegové studovali střevní nervový systém myší chovaných bez přítomnosti střevních bakterií a také myší osídlených známými kmeny bakterií.

Aktivace neuronů

Vědci zjistili, že u myší, kterým chybí střevní bakterie, a u myší, které mají narušenou střevní mikrobiotu, se nadměrně aktivovaly sympatické neurony spojené se střevem. To má často za následek vznik průjmu, zácpy nebo jiných projevů nesprávně fungujícího střeva. Přenos vybraných střevních bakterií ze zdravých myší na myši bez jakýchkoli bakterií potlačil aktivaci těchto neuronů. To naznačuje, že aktivita nervové soustavy našeho střeva reaguje na změny ve složení a rozmanitosti bakterií střevní mikrobioty.

Tým však pozoroval, že pouze bakterie, o kterých je známo, že obnovují hladiny mikrobiálních metabolitů (produktů bakterií), jako jsou mastné kyseliny s krátkým řetězcem, byly schopny potlačit aktivaci sympatických neuronů spojených se střevem.

 

Okruh střevo-mozek-střevo

Sledováním neuronů spojujících střevní stěnu s mozkem vědci identifikovali oblasti neuronů mozkového kmene, které se aktivují při ochuzeném složení střevních bakterií. Objevili také třídu neuronů, které řídí průchod potravy trávicí soustavou.

Zjištění naznačují, že neurony střevního nervového systému dokážou rozlišit bakterie a jejich výměšky prostřednictvím střevně-mozkového okruhu, a změny ve složení bakterií tak aktivují neurony ovlivňující činnost střeva.

„Celkově naše výsledky identifikují okruh střevo–mozek–střevo, přičemž odlišné mikroorganismy a mikrobiální metabolity modulují aktivaci střevních sympatických neuronů a senzorických jader mozkového kmene, které jsou schopny integrovat střevní specifické podněty,“ tvrdí vědci.

„Identifikovali jsme množství potenciálních signálů získaných z mikrobioty, které mohou modulovat aktivitu sympatiku ve střevě, a neuronální populace, které jsou synapticky spojeny se střevem,“ dodávají (Muller et al., 2020).

Nesprávné složení mikrobiomu (dysbióza) negativně ovlivňuje signalizaci na ose střevo–mozek–střevo. To způsobuje změněnou funkčnost a pohyblivost střeva, což se pojí se syndromem dráždivého tračníku (IBS), průjmy, zácpami, bakteriálním přerůstáním SIBO a střevními zánětlivými chorobami jako Crohnova choroba a ulcerózní kolitida.

Analýzou vaší mikrobioty zjistíme, které druhy bakterií nám ve střevě chybí a kterých je přebytek. Na základě toho dokážeme cíleně upravit složení mikrobioty. Pozitivní změna složení mikrobioty vede ke zlepšení funkčnosti střeva a celého organismu včetně imunity a metabolismu tuků, cukrů a proteinů.

 

Odkaz na probiotika

Nejnovější studie

Přečtěte si další studie
Jak zvládnout návrat do školy bez nemoci? Věda

Jak zvládnout návrat do školy bez nemoci?

Letní prázdniny jsou pro školáky časem oddechu, kdy tráví spoustu času venku na čerstvém vzduchu....

Dovolenková sezóna je v plném proudu – proč si přibalit probiotika do dovolenkové lékárničky? Věda

Dovolenková sezóna je v plném proudu – proč si přibalit probiotika do dovolenkové lékárničky?

Dovolené jsou časem odpočinku, relaxu a objevování nových míst. Nicméně se pojí také s různými zdravotními komplikacemi, zejména co se týče trávicího systému.

Až 80 % vaší imunity se ukrývá ve střevech – starejte se o ně Věda

Až 80 % vaší imunity se ukrývá ve střevech – starejte se o ně

Imunita, obranyschopnost nebo odolnost je schopnost organismu chránit se před útoky nepřátelských mikroorganismů nebo jedů. Jejím úkolem je rozpoznat tyto nebezpečné podněty, vyhodnotit jejich škodlivost a zakročit proti nim.

Nejnovější studie