Pokud spoléháme, že nás nějaký lék zachrání během kritického období, nemůžeme čekat zázraky. Zmírní alergickou reakci jen minimálně, pokud vůbec. Klíčové je začít s prevencí alespoň 3 měsíce předem. Už včera bylo tedy pozdě.
Pokud spoléháme, že nás nějaký lék zachrání během kritického období, nemůžeme čekat zázraky. Zmírní alergickou reakci jen minimálně, pokud vůbec. Klíčové je začít s prevencí alespoň 3 měsíce předem. Už včera bylo tedy pozdě.
Správně vytrénovaná imunita nereaguje na vnější podněty přehnaně. Pokud jste již vyzkoušeli různé druhy antihistaminik a navzdory nim se každý rok trápíte s alergií, existují další možné alternativy. Je možné „uklidit“ svůj mikrobiom. "
Alojz Bomba a syn Norbert Bomba hledají současné nebo budoucí maminky, které kojí, a zároveň nikdy v životě neužívaly antibiotika. Takových žen nepochybně není mnoho, navíc mnohé neznají svou lékovou historii. Ale za pokus to stojí. Co je cílem?
Mnozí odborníci upozorňují, že náš mikrobiom souvisí s celkovým zdravotním stavem a opačně. Takže bychom si měli hýčkat tvz. přátelské bakterie, dbát na správnou životosprávu.
„Výzkum střevního mikrobiomu je v rámci biotechnologií jedno z nejrychleji se rozvíjejících odvětví,“ říká o tom, proč Martin Haranta vybudovali s vědcem z Košic Alojzem Bombem a jeho synem Norbertem startup s výzkumem a vývojem personalizovaných probiotik.
Společně s Dr. Alojzům Bombům, odborníkům na probiotika, pojďme odhalit některé z mylných představ, které ovlivňují výzkum lidského mikrobiomu.
Střevní mikrobiom a probiotika mohou výrazně zlepšit a prodloužit lidský živ. V současné době to zjišťují i odborníci. Střevní mikrobioom je jedním z nejrychleji rostoucích průmyslových odvětví v biotechnologiích a je důležité, aby se výzkum a inovace mikrobiomu nacházely také na
Střevní mikrobiom je soubor organismů, které obývají naše střeva. Odborníci doporučují vyhýbat se průmyslově zpracovaným potravinám a polotovarům, pokud je to možné. Konzumujte co nejméně potravin obsahujících nezdravé (jednoduché) cukry – tj. sladkosti, slazené nápoje.
Probiotikum má dvě základní funkce. V rámci prvního z nich dělá v těle specifickou věc - například produkuje vitamín, reguluje imunitu, pomáhá při odbourávání žlučových kyselin nebo snižuje hladinu cholesterolu. Druhá funkce znamená změnu mikrobioty, zlepšení jejího stavu.
Už jste slyšeli o látce zvané butyrát? Jedná se o produkt střevního mikrobiomu, který má řadu skvělých vlastností. "Dochází k němu, když bakterie v našich střevech pomáhají našemu tělu rozkládat vlákninu v tlustém střevě," vysvětluje Norbert Bomba ze startupu iProbio...
S každým chronickým onemocněním se mikrobiom mění. Změna mikrobiomu může zmírnit příznaky. Jak zjistit, zda se vás histaminová intolerance týká a jak si můžete pomoci...
Stále více lidí trpí různými zažívacími problémy, včetně tzv. histaminové intolerance. Jak zjistím, zda se vás to týká? Společně s Martinem Harantem jsme diskutovali o pozitivech a úskalích různých druhů probiotik a také o pokroku ve výzkumu, kterému se s kolegy věnuje