Věda
Probiotika jsou věda.
Proto k jejich vývoji přistupujeme poctivě, abyste z naší práce měli užitek.
Sledujeme nejnovější trendy a přispíváme k hlubšímu vědeckému poznání mikrobiomu. Ředitel našeho výzkumu, MVDr. Alojz Bomba, DrSc., přispěl do světové vědecké literatury o mikrobiomu 97 vědeckými pracemi, které byly 1738 krát citovány po celém světě.
Ve spolupráci s odborníky z celého světa vyvíjíme prostředky pro cílenou modulaci mikrobiomu pomocí probiotik a prebiotik. Rozšiřte si znalosti o probiotikách.
MVDr. Alojz Bomba, DrSc. v laboratoři
Co o cílených a personalizovaných probiotikách řikají odborníci
MVDr. Alojz BOMBA, DrSc.
„Studiu mikrobiomu a probiotik jsem zasvětil převážnou část své profesní kariéry.
Lidský mikrobiom je vstupní branou do našeho těla a zdraví. Pokud je mikrobiom v rovnováze, tělo se snadněji vyrovnává s vnějšími vlivy a jsme celkově zdraví. Při nerovnováze trpíme civilizačními a chronickými chorobami.
Díky dlouholetému vědeckému a klinickému výzkumu se blížíme k možnosti měnit složení a kvalitu mikrobiomu, abychom dosáhli rovnováhy, tj. zdraví, a potlačili patologické projevy, tj. nemoci.“
Sin-Hyeog IM, Ph.D.
„Alergická onemocnění jako atopická dermatitida a astma jsou v průmyslově vyspělých zemích běžnými poruchami. Jejich rozvoj, kromě genetické predispozice, významně ovlivňuje vnější prostředí a střevní mikrobiom.
Klinické studie prokázaly příznivé účinky probiotik u různých imunitních poruch. Jejich účinek závisí na užití specifických probiotických kmenů pro jednotlivá alergická onemocnění.
Personalizovaný přístup k probiotikům, který na základě analýzy mikrobiomu dodává do střeva potřebné druhy mikrobů, nabízí slibnou příležitost pro léčbu či zlepšení příznaků alergických onemocnění.“
MUDr. Renáta Szépeová, PhD
„Rovnováha a rozmanitost střevního mikrobiomu je jedním z hlavních předpokladů zdravého života. Ztráta této rovnováhy je příčinou velkého množství onemocnění. Zdravý a rozmanitý střevní ekosystém je klíčem k řešení mnoha zdravotních problémů a zlepšení celkového zdravotního stavu.“
Prof. Michael Chikindas
„Bakteriální i viroví původci infekcí si vyvíjejí rezistenci a stále častěji odolávají dosud účinným lékům.
Zdá se až neuvěřitelné, že antivirovým účinkům probiotik se dosud věnovala tak malá pozornost. Probiotické kmeny bakterií mléčného kvašení se v průběhu let úspěšně používaly k léčbě gastrointestinálních, orálních a vaginálních infekcí a některé z nich mohou také působit na snížení hladiny cholesterolu.
Některá probiotika snižují riziko infekcí, jiná mají protinádorové a imunomodulační vlastnosti.
Naším cílem je poskytnout podklady pro plánování antivirového výzkumu na probiotickém základě.“
Prof. Wilhelm Holzapfel
„Netradiční, bezpečné a dobře navržené terapie zlepšují střevní rovnováhu. Můžeme tak zmírnit zánětlivé stavy, jako je gastrointestinální kolitida. Kombinace poznatků o produkci, charakterizaci a použití probiotických bakterií mléčného kvašení spolu s jejich antibakteriálními vlastnostmi se jeví jako slibný a nový přístup v bioterapii.
Je však nezbytné zavést personalizované přístupy pro použití u různých pacientů.“